SECURE PAYMENT

with Klarna

FAST DELIVERIES

within 2-3 days

Secure payments with Klarna

Search
Close this search box.

Kaffemakaren Kavira

”Jag vill utveckla plantagen, så att jag kan lämna över dem till mina barn och barnbarn.” – Kavira.

Kongo var en gång ett land där kaffemakarna producerade 120 000 ton kaffe per år och odlade en av landets viktigaste exportvaror. Men på grund av konflikterna i landet förstördes många odlingar vilket bidrog till att kaffeproduktionen minskade drastiskt och många familjer som tidigare försörjt sig på att odla kaffe förlorade sin primära inkomstkälla.

Efter decennier av krig och oroligheter börjar kaffeindustrin äntligen att återhämta sig, kaffemakarna börja drömma om att bli självförsörjande och få tillbaka sin yrkesstolthet. 

Kaffemakaren Kavira är en dreamer och doer

Kavira är uppvuxen i byn Kamande som ligger i Luberoregionen i Kongo. Här har hennes familj i generationer odlat och skördat kaffe, men när konflikterna härjade i landet ställde Kavira om, likt många andra kaffemakare och började odla kidneybönor och kassava för att kunna försörja familjen. Nu har drömmen om att återigen försörja sig på kaffe blivit verklighet och med sina två plantage levererar Kavira 4200 kilo kaffe per säsong. 

Kaffemakaren Kavira på en av hennes plantage.

Premium kvalitet

Att driva plantage kräver mycket arbete och för att Kavira ska kunna sälja sitt kaffe som premiumkaffe krävs mycket förberedelse. Under skördetiden behöver Kavira anställa omkring 25 personer som hjälper henne bland annat med att plocka mogna kaffebär för hand. Kaffebär som handplockas måste transporteras till kooperativets tvättstation samma dag, för bearbetning, för att uppnå premium kvalitet (tvättning är den process då fruktköttet runt kaffebönan tas bort). Vilket resulterar i att Kavira också får bra betalt för sin skörd.

Kaffekooperativets betydelse

De senast åren har kaffekooperativen i Kongo haft en väldigt viktig roll i den kongolesiska kaffeindustrin. Kaffekooperativen är organiserade, ofta med kompetenta personer i organisationen som strukturerar och stöttar kaffemakarna (som är medlemmar) med utbildning och vägledning med hjälp av agronomer som är anställda av kaffekooperativet. Sedan 2005 är Kavira medlem i kaffekooperativet som vi på Rutasoka jobbar med. Hon får utbildning och vägledning av en agronom kring hur hon ska sköta odlingarna på ett hållbart sätt.

Kaffemakaren Kavira tillsammans med sin man och deras sju barn utanför deras hem.

Familjen betyder mycket för henne

Kavira är gift och har sju barn, några av barnen har gått ut grundskolan och andra går fortfarande i skolan. När hon inte är på plantagen, som ligger 25 minuter ifrån hennes hem, rensar hon ogräs på sin gård, fixar bevattningssystemet det vill säga, förbereder för att regnvattnet från floden flödar ner på odlingar, nu när det har varit dåligt med regn pga. klimatförändringar.

Sedan Rutasoka startade i maj 2017 har vi köpt in över 100 ton råkaffe från Kongo och det har gjort att fler än 1 400 familjer fått skäligt betalt för sitt arbete. Vi vill bidra till att skapa hopp om att vi tillsammans kan återuppliva den kongolesiska kaffeindustrin igen och kaffemakarna kan återvinna sin yrkesstolthet. Utöver det jobbar vi aktivt för att öka medvetandet om det goda kongolesiska kaffet i Sverige och så småningom i Norden och Europa. Med våra återinvesteringar bidrar vi bland annat till att kaffemarkarna kan fortsätta utveckla sina odlingar så att vi tillsammans kan fortsätta njuta av det goda kaffet från Kongo.

en_GB